Bu çalışma, Kur’an’daki sadaka ayetinin dilsel tefsir bağlamında belagat ve üslup açısından analizini yapmaktadır. Çalışma, anlamları pekiştirmek için Kur’an’da sıkça kullanılan tekrarlayan inkâr (olumsuzlama) üslubuna odaklanmaktadır.
"LÂ HAVFUN ‘ALEYHİM VE LÂ HUM YAHZANUN" ifadesindeki tekrarlayan inkâr, samimi ve zararsız bir şekilde malını Allah yolunda harcayan müminlerin sahip olduğu ruhsal ve psikolojik huzur halini güçlü bir şekilde vurgulayan bir araçtır. Bu belagî üslup, gelecekle ilişkili korku ile geçmiş ve şimdiki zamandaki keder anlamlarını birleştirerek müminin psikolojik istikrarının bütünlüğünü ifade eder. Öte yandan, üslup özlü ve iki cümlenin dilsel paralelliği sayesinde anlamın kolayca hatırlanmasını ve zihne yerleşmesini sağlar.
Ayet, dilsel metin ile tefsirî anlam arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koyar; metin yalnızca ahiretteki mükafatı vaat etmekle kalmaz, aynı zamanda dünyada da psikolojik huzur ve sükunet sağlar. Bu çalışma, Kur’an’ın belagat ve üslubu bir arada kullanarak eğitsel ve ruhani hedeflere nasıl ulaştığını; harcamanın samimiyetinin ve iltifat ve zarardan kaçınmanın önemini vurgular.
This study presents a rhetorical and stylistic analysis of the charity verse in the Qur’an within the framework of linguistic interpretation. It focuses on the use of the repeated negation style, one of the prominent rhetorical devices employed in the Qur’an to emphasize meanings.
The repeated negation in "LĀ KHAUFUN ‘ALAYHIM WALĀ HUM YAHZANŪN" serves as a powerful tool affirming the psychological and spiritual tranquility enjoyed by believers who spend their wealth sincerely and without causing harm. This rhetorical device combines the connotations of fear associated with the future and sorrow linked to the past and present, thus confirming the comprehensive psychological stability of the believer. On the other hand, the style is characterized by conciseness and linguistic parallelism between the two clauses, which adds a rhythmic beauty facilitating the memorization and internalization of the meaning.
The verse reflects a strong relationship between the linguistic text and its interpretive meaning, as it not only promises reward in the Hereafter but also guarantees psychological peace and serenity in this world. This study illustrates how the Qur’an employs rhetoric and style simultaneously to achieve educational and spiritual objectives, emphasizing the importance of sincerity in spending and avoidance of grudging or harm.
By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.